Asigurarea obligatorie a locuintei

Persoanele care nu incheie acest tip de polita vor fi amendate de primarie
Unul dintre termenele avansate pentru lansarea politelor de asigurare obligatorie a locuintei este 1 iulie 2010. Totusi, repre­zentantii societatilor de asigu­rare nu au vrut sa avanseze o data certa pentru lansarea acestui produs. Acum, societatea care se va ocupa de aceste polite este in faza de analiza a contractului de reasigurare pe piata externa.

Asigurarea obligatorie a locuintelor este un proces care s-a amanat de mai multe ori. Totusi, in 2010 vor fi emise primele polite. Pana la acel moment, data ce nu a fost stabilita cu certitudine, mai trebuie parcurse o serie de etape. Marius Bulugea, directorul general al PAID, a precizat ieri, in cadrul unei conferinte, ca „totul depinde de evolutia negocierilor cu brokerii de reasigurare si de momentul incheierii contractului cu PAID”. De aceea, 1 iulie 2010 nu este o data certa.

Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Totodata, o alta etapa ce trebuie par­cur­sa tine de modificarea Legii pen­tru asigurarea obligatorie a locuintelor. Angela Ton­cescu, presedintele Co­mi­siei de Supraveghere a Asigurarilor, a preci­zat ca CSA, impreuna cu Minis­terul Administratiei si Internelor, a elaborat pr­oiectul de modificare a legii.

„Proiec­tul mai tre­bu­ie sa ia avizele de la ce­lelalte ministere im­pli­cate, dupa care va merge in Parlament”, a adaugat Angela Toncescu.
Grad de subscriere versus amenzi

In momentul de fata, in tara noastra exista aproximativ 8,5 milioane de lo­cuinte. Dintre acestea, numai pentru 15% s-au incheiat polite de asigurare facul­tative. Directorul PAID estimeaza ca, pana la finele acestui an, gradul de subscriere pentru politele obligatorii va ajunge la 20%-25%.

Pe de alta parte, un reprezentant al autoritatilor locale – Nicolae Pandea, primarul comunei Stefan cel Mare din judetul Calarasi – a atras atentia ca un grad de subscriere de 20%-25% cores­punde unui nivel de 75%-80% din locu­inte care nu vor avea politele obligatorii. Or, legea prevede ca proprietarii aces­tor locuinte trebuie amen­dati de primarie, cuantumul amen­zii fiind cuprins intre 100 si 500 de lei. In aceste conditii, Nicolae Pandea a ridicat pro­blema aplicarii legii – ce se va intampla daca unii primari nu vor dori sa amendeze pro­prietarii de locuinte? In acest mo­ment, legea pre­vede ca, in primele trei luni de la lansare, primarii sa nu trimita amenzi. Totodata, reprezentantii societa­tilor de asigurari spun ca proiectul de lege va modifica si aceasta prevedere, dar nu au dat detalii suplimentare.

Cinci brokeri interesati de PAID

Companiile internationale de bro­keraj Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contrac­tului de reasigurare a societatii care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, a declarat directorul general al PAID. „Nu avem inca cifre exacte, dar ne dorim sa plasam cat mai repede riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren in reasigurare. Incer­cam sa gasim solutia optima pentru PAID, astfel incat sa existe si posibilitatea sa nu trebuiasca sa apelam la un imprumut din partea statului pentru plata primei de reasigurare. Ne dorim sa cumparam reasigurare doar pentru ceea ce subscriem“, a afirmat Bulugea.

Persoanele care au deja o asigu­rare facultativa nu trebuie sa incheie si o polita obligatorie, aceasta obligatie intrand in vigoare abia atunci cand expira vechea asigurare.

Comments are closed.

Sep